Lubbe Pytel

Vem är Du, var bor Du och vad sysslar Du med?

Jamen jag är väl en fiskeentusiast som blev fiskkonservator när jag va 20 och sedan startade fiskemärket Fkp-gear och började göra fiskefilm på youtube som sedan mynnade ut i en massa andra fiskerelaterade jobb och projekt.

Vilket är Ditt första fiskeminne? När började Du att fiska?

Mitt första fiskeminne var när min mor tog mig ut till en lokal ankdamm. Oklart i vilken ålder men jag måste ha varit en 5-6 år. Vi metade med en enkel metrev utan metspö och fick på en stor, vad jag idag tror va en mört eller sarv. Minns spänningen, kalabaliken och den improvisoriska avkrokningen och återutsättningen på träbron. Efter det väcktes definitivt något hos mig och det va 100% min mors förtjänst.

Vilket är Ditt favoritfiske?

Helt klart abborrfiske i alla dess former, från söder till norr, och är man ändå norrut så är det ju såklart fantastiskt roligt att använda abborrutrustningen till att fiska öring också.

Vilket är Ditt bästa/värsta fiske?

Något av dem bästa fiskeminnena va nog när jag va kanske 10-11 år och fiskade med en pinne, enkelkrok och gräshoppa efter vild regnbåge och öring i Slovakien. I sin simpelhet och effektivitet fick jag vara med om flera lyckade fiskepass i en speciell å på sommarloven. Bassfiske i USA och Italien har varit ett sånt där fiske man nästan gjort sig en otjänst att få uppleva. Det får en nästan att fundera på att ruinera sig själv finansiellt och åka och göra konstant!

Sämsta fisket som inte helt går att skylla på mig själv och mina alla tillkortakommanden som sportfiskare måste vara det sista karpfiskepasset jag gjort. Fkp-gear började med karpfiske. Jag ville göra min del i att belysa just karpfisket i Sverige och gjorde en del karpfiskefilmer. Det gick så långt så att jag började importera och sälja baitboats (radiostyrda mäskbåtar) och var på väg att plocka in spö och andra karprelaterade produkter. Det va en rejäl utmaning då specimen och karpfisket var i det stora hela verkligen litet i Sverige. Men också en utmaning och ett tomrum som faktiskt skulle kunna fyllas. I min serie ”Från noll till speciemenfiskare” på youtube, kunde man följa mina framsteg med samarbeten och spronsringar som följd. En vår fick jag möjligheten att sitta på traktens hetaste swim. En vik i en svårfiskad sjö med så ”naturliga” karpar det går att få i det här landet (givetvis isatta vid något tillfälle). De mer rutinerade karpfiskarna satt alltid på dessa platser och kunde ha ett helt fantastiskt fiske över några dagar med flera karpar över tio kilo på en och samma natt. De leker i omgångar och under flera dagar samlas i just denna vik. Det hade de gjort i alla år och just detta året va min tur. Jag lyckades sätta upp mitt tält och bre ut mig på detta swim innan de andra kom med sina karpkärror, endast för att se mig reda sitta där. De önskade mig givetvis ett skitfiske men surt måste det ha varit för dem. Allting var helt perfekt, vattentempen höll på att stiga, vädret va fint och vilken dag som helst skulle dem samlas här. Jag hade vid tillfället även en praktikant hos mig från Forshaga sportfiskeakademi som kunde gå skytteltrafik mellan mitt swim och verkstan för att fylla på med förnödenheter. I tio dagar satt jag där utan ett pet, utan någon aktivitet i viken. De hade just detta året valt att samlas i en annan vik. Jag fiskade aldrig mer karp.

Som filmproducent och allt annat du gör, hur mycket hinner du att fiska själv?

Aldrig så mycket som man hade velat såklart. Men att jobba, tänka, prata och umgås i fiskesammanhang gör det hela lättare under de perioder man fiskar mindre. Det är en livsstil som är så mycket mer än bara timmarna ute på vattnet.

Varför valde du att flytta till Småland?

Min första tanke för ca 6-7 år sedan var att bo så nära Kalmarsund som möjligt. Det va ju där man skulle va om man ville lära sig konsten att få upp gigantiska abborrar med iallafall förhöjda chanser mot majoriteten av insjöarna. Alla framgångsrika fiskeföretag hängde ju där, alla fiskeproduktioner osv. Abborrmeckat i Sverige helt enkelt. När chansen uppkom och det blev aktuellt att faktiskt flytta så ville jag egentligen bara uppåt där abborrfisket generellt är bättre än i Skåne. Östkusten blev mindre prio och p.g.a. prisbilden så blev det dessutom längre in från kusten. Något jag idag är glad över då jag finner mer glädje i att försöka jaga kiloborrar och enstaka över 1,5 kg i skogsjöarna istället. Sedan inflytten 2019 så har jag varit i sundet och fiskat 4 gånger. Fisket här i insjöarna lockar lite mer för tillfället helt enkelt.

Favoritfiske i SFK Krokens vatten?

Helt klart abborrfisket! Variationen och svårighetsgrad på vatten bra och dessutom i natursköna miljöer. En naturskatt som bara kan bli bättre med rätt förvaltning.

Har du ett bra fisketips, eller två; ett till barn/Nybörjare och ett till vana fiskare.

Till nybörjare skulle jag väl faktiskt tipsa om att söka på t.ex. ”abborrmete” på youtube, eller vilken typ av fiske man nu skulle kunna tänkas vilja prova. Man kan få leta lite men där finns så otroligt mycket matnyttigt ute på tuben. Precis alla frågor man kan tänkas ha besvarats i minsta detalj i gratis rörlig film. Men det bästa tipset är såklart att försöka förstå att när man börjar fiska så är det en upplärningsprocess. Den är jätterolig, jättefrustrerande, jättesvår och ibland helt underbar! Ha lite tålamod oavsett vilken metod du väljer att försöka lära dig. Ingen kan titta på Zlatan en gång, gå ut på fotbollsplanen, cykla in ett mål baklänges och få en stadion döpt efter sig. Inte på en gång iallafall.

Vana fiskare har oftast hittat sina favoritmetoder, sitt favoritfiske och bildat sig en egen uppfattning om hur fiske ”ska” bedrivas. Det är det som är det fina med fiske. Det är helt och hållet vad man själv gör det till. Någon kommer alltid vara nöjd med att flötmeta abborre från en eka. Medans någon annan får ut samma sak fast med en Nitrobåt med 250 hästar för närmare en miljon. Ingen tittar upp, ingen tittar ner.

Där finns något för alla. Men en sak är säker, där finns alltid något nytt att lära om metoder, beten och tekniker om man känner för det. Och kanske främst: nya kunskaper och förståelse för hur ekosystemet under ytan fungerar där det utan diskussion framkommit att man på många ställen inte kan ”göra som man alltid gjort”. Genom att släppa tillbaka de stora och viktiga predatorfiskarna och ta hem dem lite mindre som det oftast finns fler av, säkrar vi friska vatten för kommande generationer. Vatten som fortsatt producerar stora och intressanta arter att fiska efter trots att vi blir fler och effektivare fiskare i det här landet. God fiskeförvaltning har nog aldrig varit viktigare. Något som detta fiskevårdsområde tagit tillvara på med de viktiga maxmåtten och begränsningar i antal fiskar per dagskort. Fiske och vattenvård är en löpande process och såklart kan förbättringar alltid göras för ett bra och hållbart fiske med god vattenkvalité som bieffekt för allt som lever i och kring det.