Joakim Thuresson

Profilen denna gång är en känd specimenmetare vid namn Joakim Thuresson. Hans karptält sågs ofta under några år vid Färgsjön under fiske efter sjöns storkarpar. Många stora ålar har han fått genom åren vilka toppas av en best på 2,7 kg. Den fisken gäller som svårslaget klubbrekord i SFK Kroken. Trots att han numera bor i Skåne med dess fantastiska fiskevatten besöker han ofta sina gamla hemmavatten. Karp och färna är ett par av hans favoritfiskar och som sann ålfantast han är, tar han blankpassen med ro.

Vem är Du, var bor Du och vad sysslar Du med?
Jag är 29 år, uppväxt utanför Vetlanda och bor sedan -99 i Lund. Jobbar sedan tre år som kurator på en högstadieskola. Mycket av fritiden läggs på fiske, men sedan ett par år tillbaka tränar jag mycket, främst styrketräning och löpning.

Vilket är Ditt första fiskeminne? När började Du att fiska?
Jag började fiska förhållandevis sent, jag var elva år och köpte ett fyrameters metspö eftersom min bror fiskade. Jag blev fast direkt. Mitt första skarpa fiskeminne är den första gäddan. Jag var 12 år gammal och svävade på moln efter den grymma fighten. Fiskade senare hela sommaren, med spinnare och vobbler, för att lura ytterligare gäddor. Det blir en tre hektos och jag var lika glad för det. Den sommaren föddes drömmen om att landa en monstergädda. Det gav näring till många fisken i åar, gölar och sjöar. Gammelgäddan fick jag dock vänta på…

Vilket är Ditt favoritfiske?
Det varierar beroende på årstid. De senaste åren har jag kommit tillbaka till de arter som jag började med en gång i tiden efter att ha lagt mycket tid på att jaga specimenfiskar som braxen, sarv och id. Just nu är favoriterna färna, karp, gädda och ål. Jag tycker att det är kul med fiske som innebär en utmaning och lång tid mellan nappen, som t.ex. mete efter ål och karp i vatten med få individer. Tillfredsställelsen när en fisk trillar i håven blir helt enkelt större.
Om jag är tvungen att välja är nog fisket efter Emåns färnor det roligaste. Det är en vacker fisk som fajtar bra och dessutom får man fiska i natursköna miljöer. Det är ett fiske som fortfarande är lika roligt, även om man bara fångar små. Emån är ju också lång och det finns fortfarande stora möjligheter att hitta sträckor där man får smyga själv.

Vilket är Ditt bästa/värsta fiske?
Utan tvekan är det bästa fisket ett gäddpass i Löddeå den 21/4-02. Jag hade fiskat ganska hårt efter gäddorna i ån under några säsonger utan att lyckas få en tolvkilos. Den dagen hade jag tre hugg som gav gäddor på 12,1 , 16,2 och 12,0 i båten. Min båtkamrat André blev utan och jag led med honom. Synen när den största visade ryggbredden för första gången kommer jag aldrig glömma.
Mitt värsta/sämsta fiske är svårare att hitta. Jag har liksom de flesta haft långa perioder då jag knappt fångat något alls, men även blankpassen fyller en funktion och leder till reflektion över vad som bör förändras för att fiska ska nappa. Men visst har det känts otroligt segt när blankpassen läggs på hög, som t.ex. när jag hade 25 raka nätter i den skånska karpsjön Skärsjön utan napp eller att det nu är tre år sedan en ål senaste nappade på mina spön.

Varför tycker Du om att fiska?
Föst och främst fiskar jag nog för att det är spännande, men det är också ett suveränt sätt att rensa tankarna från jobb och annat. Efterhand förändras målet med fisket och numera mår jag bäst av att fiska lite lugnare vatten med lågt fisketryck. Fisket har också en extrem potential som intresse eftersom vi har så otroligt mycket vatten att välja på. Jag har lagt en hel del tid på att hitta egna smultronställen, fiskarna behöver inte vara störst, men att lyckas i ett nytt och oprövat vatten slår det mesta.

Har Du något bra tips till andra sportfiskare?
Våga satsa på vatten där få fiskar, men som verkar hålla ett bra bestånd av den art som du vill fiska. Om du är ute efter att fånga stor fisk är det viktigt att fokusera på ett eller ett fåtal vatten för att lära sig var fisken uppehåller sig och hur fisken beter sig under olika förhållanden. Det är lätt att börja misströsta och söka efter enkla alternativ, men kunskapen som du får med dig av att känna ett vatten bär du med dig till andra vatten.
Försök att inte jämföra dina egna fiskar med vad som fångas i andra vatten. Fiske handlar inte bara om att fånga stora fiskar, men det ger en extra krydda och kan vara ett sätt att utvecklas i sitt fiske.
Och sist, men inte minst, satsa på att köpa krokar och linor av bra kvalitet.