olov segerhjelm

Härmed presenteras en ny profil. Det är en av de verkliga eldsjälarna i SFK Kroken, som satt prägel på hela klubbverksamheten. En person med ett brinnande intresse för allt inom sportfiske, ja t.o.m. karpmete har han provat. Annars är det nog flugfisket som han är mest intresserad av med många VM-tävlingar i bagaget. Med andra ord ordförande Olov Segerhjelm:

Vem är Du, var bor Du och vad sysslar Du med?
Olov Segerhjelm, bor i Hultsfred. Arbetar på spånskivefabriken Swedspan i Hultsfred.
En del av min fritid ägnas åt SFK Kroken. Klubben arrenderar Stora Hammarsjöns och Hulingens fiskevårdsområden, vilket innebär ett stort ansvar som klubben påtagit sig för skötseln av områdena. Jag är ordförande sen 1978. Med den breda verksamhet klubben bedriver så går det åt en del fritid tillsammans med flera medlemmar för ideellt arbete.

Vilket är Ditt första fiskeminne? När började Du att fiska?
Jag är uppväxt på lantgård med tillhörande sjö. Jag började fiska när jag var liten grabb, då var det mete som gällde. Mina första fiskeminnen är när jag fick följa med min fosterfar, och vittja mjärdarna.

Vilket är Ditt favoritfiske?
Jag är allätare på fiske, men flugfiske är mitt favoritfiske. Min första kontakt med flugfisket var i Alsterån för 35 år sen med lånad utrustning, gjorde alla fel som en nybörjare kan göra men jag fick fisk. Det var starten för att flugfisket skulle bli mitt favoritfiske eftersom det finns så många alternativa sätt att utöva flugfisket på.

Vilket är Ditt bästa/värsta fiske?
Det blir svårt att ta fram det bästa, det skulle bli många sidor. Det är många omständigheter som påverkar vid fisket. Har fiskat på många platser i Sverige, men fiske i norra delen av landet har varit fina upplevelser. Har deltagit på 7 VM i flugfiske, bl.a. New Zealand, Canada, Irland för att nämna några länder som också har givit mig fina fiskeminnen.. Det kanske värsta eller sämsta fiskeminnet var när vi var ett gäng till Namsen vid Grong i Norge och skulle fiska lax. När vi kom fram var det låg vattenföring i älven, man väntade på regn så vattenföringen skulle öka, då skulle det bli en stigning på laxen. Andra dagen kom det några millimeter regn. Jag var uppe vid fem på morgonen dagen därpå och kom ned till älven som kokade av stigande lax. Jag har aldrig förr eller senare sett en sådan stigning på lax. När jag höll på att landa en lax kom markägaren som vi hyrde sträckan av, han trodde inte sina ögon med den mängd fisk som fanns på sträckan. På eftermiddagen började det att regna rejält samt hela kvällen. När vi kom upp på morgonen och tittade ned mot älven så hade älven stigit ca två meter, inte ens lokalbefolkningen hade väntat sig en så häftig vattenökning. Båtar hade släppt förtöjningarna och bärgades flera kilometer nedströms där vi bodde. Det blev inget mer fiske på den Norgeturen.

Varför tycker Du om att fiska?
Vid vissa tillfällen ett bra sätt att koppla av på, man får också en närhet till naturen. Man lär sig alltid något nytt vid varje fisketur, ingen blir någonsin fullärd på sportfiske. Gillar att tävla också i olika fiskegrenar.

Har Du något bra tips till andra sportfiskare?
Man behöver inte vara så hemlighetsfull, man kan dela med sig av sina fisketips. Man skall framförallt tänka på barn och ungdomar, lära dom hur man fiskar och uppträder vid vattnen. Detta kan innebära att dom får många fina fisken och naturupplevelser.