stig cederteg

Vem är Du, var bor Du och vad sysslar Du med?
Stig Cederteg, ”gammal” Vimmerbybo. Har varit tenngjutare – numera mest livsnjutare. Jag är också kassör i SFK Kroken.

Vilket är Ditt första fiskeminne? När började Du att fiska?
Första kontakten med fiske, vad jag kommer ihåg, var när far o jag lade långrev. Jag var väl ca sju år.

Vilket är Ditt favoritfiske?
Ett bra harrfiske i strömmande vatten, det är oslagbart!

Vilket är Ditt bästa fiskeminne?
Fiskeminnen det har man ju så många att det går att skriva en hel bok, men ett av dom som har fastnat speciellt mycket är ett fiske i Mörumsån.
Det var en vår, jag skulle tro att det var på senare 80-talet. Jag hade bestämt mig för att fiska i pol 12 nedanför landsvägbron. På morgonen första dagen kom jag till stenpiren som går nästan rakt över ån, vattenföringen var låg, ca 12 kubikmeter, så det var ingen svårighet att komma ut på stenarna. När jag var på plats för att börja fiska, såg jag två blanka laxar stå i strömmen och vifta på stjärtarna. Dom var inte så stora, ca fem, sex kilo. Men som ni kanske redan vet, är det inte så lätt att fånga stående fisk, så jag fick en strålande idé. Jag skulle se hur fiskarna reagerade på flugan!
Vid första försöket flög flugan i hög hastighet förbi nosen på dem. Ingen reaktion… Vid andra försöket monterade jag en snabbsjunkande tafs på 1,5 meter. Då fick jag den effekten att flugan gjorde en hastig nedåtgående rörelse. Det visade sig vara effektivt! Laxarna flög i väg och den ena av dem tog flugan. Men det skojiga varade inte så länge, för fisken gick uppströms under bron – och sen fick jag ta av mig hatten och säga farväl.
Under tiden jag drillade fisken, samlades det mycket folk på stranden, som det brukar göra vid ån så fort det händer något. Fort som tusan fixade jag på en ny fluga, ut på piren igen, och gjorde ett nytt kast ner mot en sten nästan på andra sidan på ån. Innan flugan tog vatten så hoppade en riktigt stor fisk upp ur vattnet och tog flugan ovanför vattenytan! Det hördes ett sus från åskådarna, som såg att det var en världsrekordfisk. Laxfrossan satt där som bara den, men jag fick annat att tänka på. Fisken tog nämligen all lina på rullen med sån fart att det bara var frågan om sekunder. Det var bara att ge sig ner mitt i ån och springa så fort det gick i strömmen. Jag fick 45 minuter med mitt livs fisk innan den gick runt en sten – hatten åkte av som tack för god kamp. Efter det var jag utpumpad och att knyta på ny fluga gick inte på minst 10 minuter. Men, sen gick jag tillbaka till samma sten och kastade på samma ställe och fick 3 fiskar att hugga. Garanterat ingen under 15 kilo……men tappade alla. Det här lär man aldrig mer uppleva.

Varför tycker Du om att fiska?
Mitt favorit fiske, som jag tror många förstått, är ju flugfiske. Varför jag tycker bäst om det? Jo, för det första är det mycket god kamratskap flugfiskare emellan. Det har ingen betydelse var eller hur du träffar dom, det finns alltid lite tid för ett snack, eller ett tips.
För det andra så är ju allt fiske ett verkligt bra sätt att varva ner en stressad människa.

Har Du något bra tips till andra sportfiskare?
Börja flugfiska så är ni fast. Men ge inte upp efter första gången ni provar.